skip to Main Content
Video Editleme

Video Editleme Nasıl Yapılır? Video Editleme Nedir?

Video Editleme Nedir?

Video Editleme, Kurgu Montaj, Video Düzenleme gibi kelimeler aslında aynı anlama gelir.
Video editleme: Elinizdeki videolar, imajlar, sesler ve müzikleri birleştirip anlamlı
bir bütün oluşturmaya video editleme denir.

Video Editleme Nasıl Yapılır?

Video editleme programlar aracılığı ile yapılır. Bu programların profesyonel olanları ücretli profesyonel olmayanları ise ücretsizdir. Sektörde genellikle profesyonel programlar kullanılır. Bu programların en bilindiği ise Adobe Premiere Pro adlı programdır. Bu program ile videolarınızı düzenleyebilir, videolarınızın renk ayarları ile oynayabilir, videolarınızı hızlandırıp yavaşlatabilir veya aklınıza gelebilecek her türlü etkiyi uygulayabilirsiniz.

Video editleme için Adobe Premiere Pro kullanmanızı tavsiye ederim. Bu programı ileri seviye de kullanabilmek için bir rehbere veya eğitim setine ihtiyacınız olacaktır.
Bu noktada bu linkteki 11+ saat 120 dersten oluşan eğitim setini tavsiye ederim. Linke tıkladığınızda size özel indirimi de görebilirsiniz.

video editleme

Bahsettiğim eğitim seti ile:

  • Videoları ve müzikleri anlamlı bir şekilde birleştirerek bir kurgu mantığına oturtacak ve kurgulayabileceksiniz.
  • Öğrendiğiniz her bilgiyi nedenleriyle birlikte öğreneceksiniz.
  • Düzenli bir çalışma ortamı sağlamayı ve hızlı kurgu yapabilmeyi öğreneceksiniz.
  • Videolarınızdaki ışık ve renk ayarlarını renk düzenlemeleri kategorisindeki dersler ile düzenleyebileceksiniz.
  • Sizler için bir araya getirdiğim özel efekt paketlerine sahip olabileceksiniz.
  • Size gelen bir kurgu projesini bu kursta öğrendiğiniz etkili tekniklerle başından sonuna kadar kurgulayabileceksiniz.
  • Ses ve ses düzenlemeleri ile ilgili uygulamalı bilgilere sahip olacaksınız.
  • Karşınıza çıkacak olası hatalar ve çözüm yöntemlerini öğreneceksiniz.

Siz de video editleme öğrenmek istiyorsanız HEMEN BURAYA TIKLAYARAK kolay ve hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Hologram Efekti Nasıl Yapılır

Hologram Efekti Nasıl Yapılır?

İçerik

Hologram Nedir?

Hologram kelimesi Yunanca sözcüklerin bileşiminden oluşur. “Holos” (Tam Görüntü) ve “Gram” (Yazılı) anlamındadır. Hologram lazer ışın dalgalarının pozitif karışımı ile oluşan üç boyutlu kayıttır. Holografinin teknik terimi “Dalga Sınırının Yeniden Yapılanması”dır.

Hologram Efekti Nedir?

Hologram Efekti, Adobe Premiere Pro programında Basic 3D ve Opacity ayarları ile elde edilen bir efekttir. Efektin yapım aşamasını hemen aşağıda Hologram Efekti Nasıl Yapılır bölümünden izleyebilirsiniz.

Hologram Efekti Nasıl Yapılır?

Deprem Efekti

Deprem Efekti Nasıl Yapılır? – 6 Ücretsiz Preset

İçerik

Deprem Efekti Nedir?

Deprem Efekti sabit bir görüntüyü sallantılı hale getiren bir efekttir.

Deprem Efekti Nasıl Yapılır?

Deprem Efekti position,scale ögelerine keyframeler vererek yapılan bir sallantı efektidir. Yoğunluğunu keyframelere atadığınız değerler ile sağlayabilirsiniz. Videolarınızın aksiyon dolu kısımlarında bu efektleri kullanabilir veya 2 görüntü arasında geçiş olarak tasarlayabilirsiniz.
Dilerseniz hazır hali olan presetleri indirerek de kullanabilirsiniz.

Deprem Efekti 6 Ücretsiz Preset İndir

Deprem Efektini ücretsiz olarak aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
https://www.cinecom.net/designer-packs/ultimate-earthquake/ – Thank you Cinemacom for these Presets.

Deprem Efekti Eğitim Videosu

Sinematik Kayan Yazı

Sinematik Kayan Yazı Yapmak

İçerik

Sinematik Kayan Yazı Nedir?

sinematik kayan yazı

Genellikle film sonlarında gördüğümüz yukarı doğru belli bir nizamda, filmde bulunan kişilerin ne iş yaptıklarıyla birlikte yazılmasından oluşur.

Sinematik Kayan Yazı Nasıl Yapılır?


Öncelikle bir Legacy Title oluşturuyoruz. Sonrasın da  yukarıdaki menüden Roll/Crawl Options kısmından Roll seçerek kayan yazı olmasını sağlıyoruz. Ardından bu aracımızda yazılarımızı hazır ediyoruz. Sonrasında bu yazıları sol taraftakileri Sağa Dayalı, sağ taraftakileri Sola Dayalı bir şekilde yapıp ortalarını bir tutuyoruz. Bunun dışında yazdığımız yazılarda ortalı ve tam orta noktada oluşacak şekilde yapıyoruz. Son olarak oluşturduğumuz Legacy Title’ı project sekmesinden timeline sekmesine taşıyıp, süresine karar veriyoruz ve efektimiz hazır.

Sinematik Kayan Yazı Video Eğitimi

https://www.youtube.com/watch?v=iGg75OpOMDI&feature=youtu.be

Ters Dünya Efekti

Ters Dünya Efekti

İçerik

Ters Dünya Efekti Nedir?

Ters dünya efekti, A görüntüsünün üzerine B görüntüsünü ters bir şekilde koyduktan sonra, kesişim noktalarını birbiri içine entegre ederek oluşturulan, görsel bir efekttir.

Ters Dünya efekti

Ters Dünya Efekti Nasıl Yapılır?

Ters dünya efekti için öncelikle gökyüzünde pay olan videolar seçilmelidir. Bu payı olan videolar seçildikten sonra olabildiğince renk uyumu olması gerekmektedir. Gökyüzü renk uyumu da olduktan sonra A görüntüsü üzerine B görüntüsü Rotation Tool ile ters çevirerek koyulur.

Ardından üstteki yani B görüntüsüne Maske noktaları atılır. Bu noktaların birleşim yeri Maske ayarlarından Feather aracı ile yumuşatılır. Bu sayede iki görüntü birbirine entegre olur.

Son olarak Üste koyduğunuz görüntü ileriye doğru giden bir drone sekansı olursa, bu efekt çok daha efektif olacaktır.

Ters Dünya Efekti Yapımı Video Eğitimi

Kapı Geçiş Efekti

Kapı Geçiş Efekti nasıl yapılır?

Kapı geçiş efekti, maskeleme işlemi ile  yapılmaktadır. Kapının aralığı açıldıkça, aralık kare kare maskelenir ve kapı açıldıkça maskenin genişletilmesiyle arkaplanı transparan hale getirilir. Transparan haline geldikten sonra istediğiniz bir görüntüyü koyarak, kapının sanki o görüntüye açılması efekti yakalanır.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta maskeleme işlemi yapılırken ince ve titiz çalışmaktır. Eğer gelişigüzel maske noktaları atarsak, bu görüntünün akıcılığını ve inandırıcılığını bozacaktır.

Maskeleme işlemi sonrası koyulan görüntünün üzerine beyaz bir renk atarak, Dissolve efekti ile parlatarak açmak yine görüntünün görsel efekt zenginliğini arttıracaktır.

Son olarak arka tarafa koyduğunuz görüntü Gimbal ile çekilmiş ileriye doğru yürüme görüntüsü olursa, efekt çok daha gerçekci duracaktır.

Kapı Geçiş Efekti nasıl yapılır Video?

 

Kaleidoscope Efekti – 13 Ücretsiz Kaleidoscope Preset

İçerik

Kaleidoscope Efekti Nedir?

Kaleidoscope Efekti - 13 Ücretsiz Kaleidoscope Preset 1

Türkçesi Kaleydoskop ve kelime anlamı çiçek dürbünü olan bu kelimenin kurgu ile ne alakası var? dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız aslında sadece çiçek dürbünün yaptığı hareketlere benzediği için efekte bu isim verilmiş.

Kaleidoscope, aynalama yöntemi ile yapılan görsel bir efekttir. Birden fazla ayna ekleyerek Mandala efekti verebilir veya görüntülerinizi şekilden şekle sokabilirsiniz. Bu efekti yapmak için Adobe Premiere’de Mirror efektini kullanıyoruz.

Kaleidoscope Efekti Nasıl Yapılır?

13 Adet Hazır Kaleidoscope Effect Preset

Link: https://yadi.sk/d/MITfh1Hg9o0gVQ

Kurgu Nedir? Nasıl Yapılır? Kurgu Programları Nelerdir?

İçerik

Kurgu Nedir?

Kurgu, görüntü ve seslerin belli bir kurala bağlı ve belli bir amaca uygun olarak  olarak peş peşe sıralanmasıdır. Yaygın olarak kullanılan açıklama terimleri olarak Kurgu, Montaj, Video kurgu, Video montaj, Video Editing örnek verilebilir. Kurgu işlemi film çekildikten sonra yapılsa bile, filmden önce planlanmaktadır. Kurgu filmin özünü oluşturur. Yani “Film masada çekilir.” sözü doğrudur.

Kurgu Nedir? Nasıl Yapılır? Kurgu Programları Nelerdir? 2

Yönetmen, görüntülerin işin nihai sonucunun ne olması gerektiği konusundaki en yetkili kişidir. Kurgucu ise yönetmenin aklındaki resmi gerçekleştiren kişidir. Ancak iyi bir kurgucu sadece aklındaki resmi gerçekleştirmez, kendi fikirleriyle de yönetmene ilham verebilir. Yönetmenin bir çekimi bitirmek için kullandığı fiil olan KESTİK veya CUT kelimesi, teknik olarak filmlerde hem iki sahne arasındaki kesme, hem de bitirme işlemini belirten kesme olarak kullanılır.

Elinizde iyi bir senaryo ve kaliteli oyuncularla çekilmiş bir film olabilir, ancak bu film son adımda kötü bir kurgucunun eline geldiyse filminizin beklediğinizden daha çok başarısız olacaktır. Anlatılmak istenen anlatılamayabilir, izleyici tarafından film anlaşılmayabilir ve buna benzer bir sürü problem çıkabilir. Tabii ki bu tam tersi  de gerçekleşebilir. Örneğin kötü çekilmiş bir film, iyi bir kurgucu sayesinde anlatmak istediği mesajı anlatabilir. Hatta durağan bir filmi çok daha canlı, hareketli kılabilir ve çekim hatalarını veya kusurlarını gizleyebilir. Bu yüzden Kurgu aşaması en önemli aşamadır.

Kurgu Nedir? Nasıl Yapılır? Kurgu Programları Nelerdir? 3

Bir kurgu aşamasında kurgucu şunları düşünür:

  • Bir görüntüden diğer görüntüye nasıl ve ne zaman geçmeliyim?
  • Çekilen görüntüler ile anlamlı bir bütün oluşturmak için sırası ne olmalı?
  • Yapılan kurgu sonucunda, filmin veya videonun kolay anlaşılması sağlanıyor mu?
  • Filmin pik yaptığı veya ön planda olması gereken sahneler doğru yerleştirildi mi?
  • Yapılan kurgu videonun veya filmin amacını doğru yansıtıyor mu?
  • Müzik ve ses efektleri doğru yerlerde kullanıldı mı?
  • Yapılan kurgu ile izleyicinin duyguları (Korkmak, gülmek, üzülmek vb) harekete geçiyor mu?

Kurgu Nedir? Nasıl Yapılır? Kurgu Programları Nelerdir? 4

Kurgu Programları

Günümüzde kullanılan temel programlar:

Daha da ayrıntılı öğrenmek isteyenler için

Kurgunun Tarihçesi

Sinema tarihinde kurguyu bilinçli olarak uygulayan, Amerikalı yönetmen David Wark Griffith’tir. Griffith, 1908–1912 yılları arasında çevirdiği 400 civarında kısa filmle sinemanın imkânlarını zorladı. Bu yönetmenin özellikle Charles Dickens’in romanlarındaki kurgulama tekniğini ve paralel anlatım yöntemini sinemaya uyguladığı bilinmektedir. Griffith’in en önemli filmi, sinemaya teknik olarak büyük yenilikler getiren ve iyi bir gişe başarısı sağlayan ama ırkçılık yaparak zencileri aşağıladığı için çok eleştirilen “Bir Milletin Doğuşu”dur (1915). Yakın çekim, iris, kararma ve açılma gibi pek çok çekim-kurgu tekniğini geliştiren Griffith, “Ticaretten anlasaydım bu tekniklerden birkaçını patente bağlardım ve yüzyıl film çevirsem kazanamayacağım parayı kazanırdım.” demiştir.
Kurgu estetiği konusunda Rusya’da da çalışmalar yapıldı.

Lev Kuleşov ilk defa “montaj” kelimesini Vestnik Kinematografi (Sinema Haberleri) dergisinde, “Sinemada Sanatçının Görevleri” adlı makalesinde kullanmıştır: “Üzerine harfler yazılarak dağıtılmış ayrı küpleri bir araya getirerek, kelime veya cümle kuran çocukların yaptığı gibi, yönetmen de filmi yapmak için ayrı, birbirleriyle ilgisi olmayan, farklı an ve günlerde çekilmiş parçaları bir araya getirerek, dağınık pozları en uygun, anlamlı, eksiksiz ve düzenli bir şekilde sıralamalıdır. Bu da filmin montajını anlatan en basit, en ilkel şemadır…”

1918’de Kuleşov, kendisinin belirttiğine göre, içinde “montaj teorisi”nin şekillendirildiği “Mühendis Pryat’ın Projesi” adlı ilk filmini yapmıştır. Kuleşov için montaj, pozların birbirine yapıştırılmasından çok, sanatsal bir düşünce tarzıdır. Lev Kuleşov tarafından sonradan “Kuleşov Efekti” adı verilen montaj deneyi yapılmıştır.

“Ben çektiğim sahneyi, aktör Mozjuhin’in ön planı olan sahneyle ve diğer değişik sahnelerle yer değiştirdim (çorba tabağı, kız, çocuk tabutu vb.), -diyor Kuleşov- arkasından ve önünden gelen sahneye göre, bu bölümlerin değişik manalara geldiğini gördüm. Aynı karedeki insan yüzü farklı ifadelere bürünüyor. İki ayrı sahnenin birleşmesinden yeni bir mana, yeni bir temsil, bu sahnelerin hiç de ifade etmediği, üçüncü bir anlam ortaya çıkıyordu. Bu keşfim, beni hayrete düşürdü. Bundan sonra montajın ne kadar büyük bir güce sahip olduğunu kavrayabildim.”

Bu keşfin arkasında, sinema sanatının o dönemde henüz tanınmayan imkânları saklıdır. “Kuleşov efekti”, Kuleşov’dan başka Pudovkin, Eiseinstein ve diğer ustaların da dikkatlerini çekti. Şüphesiz ki, hem arkasından yaptıkları sinema deneyleri, hem de sesli filmin yapısını anlatan Eiseinstein’in “Dik Montaj” makalesi, Kuleşov deneyinin esintilerini taşıyordu. Günümüzde ortaya çıkmış olan klip sanatı (modern konulu filmlerde de yönetmenlerin sıkça faydalandıkları klip sanatı), gerçekte Kuleşov’un deneylerini yaptığı dönemden bu yana kullanılmaktadır.

Altın Saat (Golden Hour) Nedir?

File:Bangkok skytrain sunset.jpg

Birçok fotoğrafçıya ve videographer’a göre çekim için günün en uygun saatidir.

Daha net bir açıklama olarak Altın saat güneş ışınlarının yatay olarak yumuşak ve loş geldiği zaman dilimine denir. Gün doğumu sonrası 1 saat ile gün batımı öncesi 1 saati kapsar. Bu durumlar özel ve kısa sürdüğü için Altın saat, sihirli saat tarzı çağrışımlar yapılır.

Güneş bu saatlerde tam olarak dik gelmez ve oluşan hüzmeler  ile fotoğraf veya videomuza duygular katar. Bu duygular bize Altın saatlerin oluşturduğu güneş ışınları sayesinde gerçekleşir. Bu zaman dilimi kısa sürdüğü için çekiminizi önceden planlamanız gerekir.

Altın saat diliminde, özellikle ters ışık fotoğrafları, manzara fotoğrafları çekilir. Ancak video çekimi sırasında da modelinizin arkasından ışık hüzmeleri şeklinde gelmesini sağlayabilirsiniz.

File:Sunset at Long Beach (South Africa).jpg

 

Bu saatlerde çekim yapmanın bazı zorlukları var:

  • Sabah uyumayı tercih edenler için kötü haberim var çünkü bu saatler de çekim yapmak için uykunuzdan fedakârlık etmeniz gerekir.
  • Sabah altın saatlerde çekim yapacaksanız hava daha aydınlanmadan ve en soğuk saatlerde çekim yerinizde pozisyonunuzu almanız gerekir.
  • Yıl içinde çoğunlukla sabah saatlerinde sis çöker. Eğer bu sisi doğru kullanamazsanız beklediğiniz sonucu alamazsınız.
  • Yine akşam bu saatleri kullanmak isteyen varsa evde yemeğe geç kalacağını belirtmesinde fayda var.
  • Maksimum 1 bilemediğiniz 1.5 saat süren bu aralığı çok iyi değerlendirmeniz gerekir. Geri dönüşü yoktur güneş ya doğuyor ya da batıyor olacaktır ki bunun telafisi bir sonraki gün çekim yapmaktan başka olamaz.

 

File:Newbury Racecourse Road.jpg

Altın Saat zaman dilimini gözlem yaparak bir gün öncesinden hesaplayabilirsiniz. Ya da cep telefonunuzda kullanabileceğiniz App Store ve Play Store’da ki programları kullanabilirsiniz.

CGI Nedir?

CGI Nedir? 5
CGI yani Computer-generated imagery
, film, basılı medya ve elektronik ortamlarda kullanılan özel efektler için bilgisayar tarafından oluşturulan bilgisayar grafiklerinin kullanılmasıdır. Wikipedia bu terimi Bilgisayar üretimli imgeleme olarak açıklıyor. Daha da anlayabileceğimiz bir dil ile izlediğimiz o süper kahraman filmlerindeki kahramanlara süper güçlerini veren uygulamadır. Örneğin savaş filmlerinde bir ordu için cast ile uğraşmaktansa CGI tekniği ile orduyu çoğaltmak hem daha kolay hem de daha maliyetsiz olacaktır.

Günümüzde teknolojinin de ilerlemesi ve bilgisayar donanımlarının gelişmesiyle birlikte CGI çok daha ileri bir seviyeye geldi. Her geçen gün yeni CGI teknikleri uygulanıyor veya bu uygulanan teknikler daha yüksek donanımlı bilgisayarla ile daha rahat bir şekilde işleme alınıyor.

Gelin şimdi CGI’ın kabaca özelliklerine bakalım.

İçerik

CGI Özellikleri

  • Fiziksel bir gerçeklik olmadan, set ortamı ve aydınlatma sağlayabilir.
  • Çoğu zaman elektronik bir ortamda maliyetsiz olarak üretildiği için daha iyi ve uygun maliyetlidir.
  • Görsel efektlerin kalitesi, fiziksel yapılan efektlere göre daha belirgin bir kalitede olur ve kontrol edilebilir.
  • Olması mümkün olmayan görüntü ve efektlerin oluşturulmasına izin verir.
  • Fiziksel efektlerden çok daha güvenlidir.

CGI ilk olarak 1973’te 2 boyutlu basit grafiklerin filme dahil edilmesiyle bütünleşen Westworld filminde görüldü. 1977 yapımı olan Star Wars filminde ise ilk büyük gelişmeyi göstermiştir. 2002’de ise ilk defa key-frame ve hareket yakalama teknikleri ile Yüzüklerin Efendisi filminde ana karakterlerden biri olan Gollum karakterinde uygulandı. Günümüzde de birçok filmde artık CGI tekniği kullanılmaktadır.

CGI Örnekleri

Game of Thrones

CGI Nedir? 6

Avatar

CGI Nedir? 7

Avengers

CGI Nedir? 8

Alice

CGI Nedir? 9

The Hobbit

CGI Nedir? 10

 

Back To Top