CGI Nedir?
CGI yani Computer-generated imagery, film, basılı medya ve elektronik ortamlarda kullanılan özel efektler için bilgisayar tarafından oluşturulan bilgisayar grafiklerinin kullanılmasıdır. Wikipedia bu terimi Bilgisayar üretimli imgeleme olarak açıklıyor. Daha da anlayabileceğimiz bir dil ile izlediğimiz o süper kahraman filmlerindeki kahramanlara süper güçlerini veren uygulamadır. Örneğin savaş filmlerinde bir ordu için cast ile uğraşmaktansa CGI tekniği ile orduyu çoğaltmak hem daha kolay hem de daha maliyetsiz olacaktır.
Günümüzde teknolojinin de ilerlemesi ve bilgisayar donanımlarının gelişmesiyle birlikte CGI çok daha ileri bir seviyeye geldi. Her geçen gün yeni CGI teknikleri uygulanıyor veya bu uygulanan teknikler daha yüksek donanımlı bilgisayarla ile daha rahat bir şekilde işleme alınıyor.
Gelin şimdi CGI’ın kabaca özelliklerine bakalım.
İçerik
CGI Özellikleri
- Fiziksel bir gerçeklik olmadan, set ortamı ve aydınlatma sağlayabilir.
- Çoğu zaman elektronik bir ortamda maliyetsiz olarak üretildiği için daha iyi ve uygun maliyetlidir.
- Görsel efektlerin kalitesi, fiziksel yapılan efektlere göre daha belirgin bir kalitede olur ve kontrol edilebilir.
- Olması mümkün olmayan görüntü ve efektlerin oluşturulmasına izin verir.
- Fiziksel efektlerden çok daha güvenlidir.
CGI ilk olarak 1973’te 2 boyutlu basit grafiklerin filme dahil edilmesiyle bütünleşen Westworld filminde görüldü. 1977 yapımı olan Star Wars filminde ise ilk büyük gelişmeyi göstermiştir. 2002’de ise ilk defa key-frame ve hareket yakalama teknikleri ile Yüzüklerin Efendisi filminde ana karakterlerden biri olan Gollum karakterinde uygulandı. Günümüzde de birçok filmde artık CGI tekniği kullanılmaktadır.
CGI Örnekleri
Game of Thrones
Avatar
Avengers
Alice
The Hobbit